Lénia

tintasugaras nyomat, műanyagfólia
2004-2012, Budapest
6 db 1.5m x 2.5m

Lénia

A Lénia sorozatban hétköznapi tárgyakat helyeztem nem hétköznapi geometriai rendbe. Ezzel kiemeltem őket a tárgyak közül. (Az asztalomon hevertek ezek a dolgok, és egyszer a konyhába is ki kellett mennem.) A szokatlan elrendezés azt sugallja, hogy a tárgy mivoltukon kívül titokzatos jelentésük van. Ezt csak az értheti meg, aki elmerül a kép nézésében. Talán joggal lehetne csendéletnek nevezni őket.

A tárgyak rendje Penrose-fedésbõl származtatott geometriai síklefedés. Ebben a kontextusban a Penrose-fedésbõl két dolog érdekes. Az egyik, hogy a fedés végtelen, a másik, hogy a tárgyak rendje nem periudikus, tehát sohasem ismétlõdik.

A klasszikus csendéleteket többnyire úgy komponálták meg, hogy a rajtuk szereplõ, hétköznapi tárgyak az ábrázolás közvetlen jelentésén kívül (pl. Ez egy pipa),  az egymáshoz való viszonyukból adódódan többletjelentést kapjanak.

Jól látszik ez azokon a virágcsendéleteken, ahol a vázában olyan virágokat látni, amik nem nyílnak egyszerre. Bal oldalon a legkorábban nyíló virágok, középen a nyár középén nyíló virágok, a jobb szélen pedig hervadt, õszi krizantém. Nyilvánvaló, hogy az ábrázolás fikció, hóvirág-tearózsa-krizantém csokor sohasem illatozott a festõ mûtermében.

Ezek itt nem klasszikus csendéletek. A képen látható tárgyak deklaráltan egymás másolatai, ugyanaz az esztalon hányódó vonalzó vagy kamrában aszalódó tavalyi alma tölti be a csendélet anyagának szerepét. Egy ráncosra érett, aranyszínû alma nagyon sok, nagyon drámai dolog szimbóluma lehet, de ugyanebbõl száz darab már elveszíti ezeket a jelentéseket. Az almák (vonalzók, mérõszalagok és ceruzák) elhelyezkedése megsemmisíti a kompozícióval sugallható irodalmi jelentéseket.

A jelentéseket megsemmisíteni persze nem lehet. Ha elkapsz egyet, máris másik három bújik elõ. Ha sikerülne megteremteni a jelentés nélküli képet, valószínûleg a szemlélõk egyáltalán nem is látnák azt.

A mûvészetelmélet mankókkal traktálja a szemlélõket, mintha mindannyian sánták volnának. Megmondja, hogy melyik kép mit jelent, mintha nem lenne mindegy. Mintha nem lenne nyilvánvaló.

Lénia