Narráció

2014, Budapest, Chimera-Project

installáció, papír, tintasugaras nyomtató festék

Narráció

installáció, papír, tintasugaras nyomtató festék
2014, Budapest, Chimera-Project
kb. 6m x 2m

A Narráció struktúráját egy aperiodikus síklefedés, a Penrose-fedés adja. Az aperiodikus fedések véges számú elemből álló síkidom-készlet segítségével úgy fednek le egy végtelen síkot, hogy az elemek rendje sohasem ismétlődik. A Penrose-fedés kétféle rombusszal – egy kövérrel és egy sovánnyal – képes erre a művészetre.

Mindegyik idom mindegyik oldalán átvezette, a szöveg-szalagokat. A kövér idomban kereszteződnek, a soványban elkerülik egymást. Így köröket alakítanak. Ezek a körök lehetnek kicsik, de elképesztően nagyok is, miután az őket hordozó rombuszok rendje leginkább kaotikus.

Az emberi drámák véges számú elemből épülnek fel. Kis alaptörténetek ezek, olyanok, mint az atomok a kémiában. Mégsincs két egyforma élet, vagy akár csak két egyforma félóra. Ugyanazokból az elemekből mindig más történet áll össze. Amikor elbeszélünk egy történetet, a valóságból elhagyunk, és hozzá is teszünk, ha szükséges. Azért tesszük ezt, mert az elbeszélést is csak adott számú helyzetből tudjuk összeállítani.

Mi történik akkor, ha a történet részecskéit az elbeszélés helyett rábízzuk egy kaotikus matematikai eljárásra? A Penrose-fedés egy nem periodikus síklefedés. Ez annyit tesz, hogy a kétféle rombusz, ami felépíti, olyan hálózatot hoz létre, aminek a rendje nem ismétlődik. A rombuszokon két szalag halad át. Így a végtelen síkon egymásba fonódó szalag-univerzum jön létre. Némelyik csak egy kis kört formáz, de van köztük egészen nagy kör, elméletileg a végtelen síkon végtelen hosszú szalagok is létrejönnek. A történetem alkotóelemeit a szalagokra írom, mint a középkori táblaképeken a szereplők nevét vagy mondásait.

Olyan narrációt szeretnék ábrázolni, amiben a narrátornak nincs szerepe. A történet részecskéi maguktól állnak össze, és elméletben, a végtelen síkon az összes történet létrejön, ami csak a felhasznált elemekből felépülhet.

1
2
3
4
5
a lap elejére