Lélekszám

2018, Budapest

installáció, szoftver, hardver

Lélekszám

installáció, szoftver, hardver
2018, Budapest

A Lélekszám című installációban egy arckereső algotitmust használtam fel. Az algoritmus egyrészt lehetővé tette a munka technkai működését, másrészt annak témájául is szolgált.

A munka három egymás mellé illesztett képrnyőből állt. Az első képernyõn a kamera által közvetített képen a személők magukat láthatták, az arcuk körül kis fehér karikákkal. A második képernyőn, apró igazolványképek sorjáztak. Azok a képek, amiket az algoritmus a bekarikázott arcokról készített. A harmadik képernyőn a kis képek átlaga volt látható. Az átlagolt kép felismerhetetlenül, de nyilvánvalóan emberi arcot ábrázolt. Aki sokáig állt a munka színe elõtt, az több nyomot hagyhatott rajta, aki másodmagával mutatta meg magát, azoknak az arca egyetlen portréba olvadt össze.

A munka a Lélekszám címet nem holmi romantikus áthallásként kapta, hanem pontosan abban az értelemben, ahogyan hétköznap is használjuk: létszám. Mindkét kifejezés ugyanakkor - legalábbis magyar nyelven - rejtett értelműnek tűnik.

Az arckereső algoritmusok működése nem valami bonyolult dolog. A kapott képet egy megadott mintázattal hasonlítja össze, és ha a hasonlóság értéke meghalad egy küszöbértéket, megadja az arc helyzetét a képen. A mintázat előállítása ezzel szemben összetett folyamat. Noha a matematika önmagában is érdekes dolog, engem elsősorban az emberi oldala érdekel. Mit jelent a matematika?

1
2
3
a lap elejére