Lépcső

1994, Amsterdam

rézkarc, papír, mélynyomófesték

Lépcső

rézkarc, papír, mélynyomófesték
1994, Amsterdam
kb 10m x 6m

A műtárgy:

A rézkarc három nyomóforma segítségével készült, amelyek az egységnyi axonometrikus kocka egy-egy látható lapjának feleltek meg. A nyomtatás Amszterdamban, a Rijksakademie van Beeldende Kunsten grafikai műhelyében történt. A munka az 1994-es Osakai Grafikai Triennálé Bronzdíját kapta.

A rendszer:

A lépcső egy kubusba megy át. Az egységnyi kockák elhelyezését matematikai módszer szabja meg. A módszer fontos eleme a véletlen. Nagyon valószínű volt, hogy a lépcsőből kubus lesz, de az egyes kockák elhelyezkedése teljesen véletlenszerű. A módszer a homokórához hasonlít: biztos, hogy az összes homokszem le fog esni a felső tartályból az alsóba, de lehetetlen megjósolni, hogy milyen sorrendben.

Amsterdam, 1994
Amsterdam, 1994
1
2
3

A Lépcső matematikája

Az első példa egy dobókocka viselkedését modellezi. Egy dobókocka 1-től 6-ig produkál számokat. A számok esélye teljesen egyforma. A példa a kockadobás eredményét rögzíti. Az egyes számok feletti oszlopok az adott szám előfordulását jelzik. Mivel a számok esélye egyforma, a dobások számának növekedésével az oszlopok magassága között a különbség egyre csökken.

A második példa két dobókocka viselkedését modellezi. Egyszerre két dobókockával dob, és az eredményeket összeadja, és ugyanúgy rögzíti, mint az első példa. Itt már a közepes számoknak nagyobb esélye van, mint a kicsiknek, vagy a nagyoknak. (A legkisebb szám 2, a legnagyobb 12. Ahhoz, hogy 2-est kapjunk, mind a két kockával 1-est kell dobni. A 12- eshez mind a kettővel 6-ost. A két kocka eredménye hetest ad ezekben az esetekben: 6+1, 5+2, 4+3. Ebből következik, hogy a hetes szám esélye háromszor akkora, mint például a kettesé.)

A dobások számának növekedésével az oszlopok egyre élesebben rajzolják ki az esélyeket jelző görbét.

Az utolsó példa felépíti a műtárgy modelljét. (Mindegyik alkalommal egy lehetséges modellt épít fel, tehát a műtárgy akár ilyen is lehetett volna)

a lap elejére